Resepi Ayam Kari Ungkep Berempah (sukatan 1/2 ayam)
- 5 tangkai daun kari..jgn leraikan dgn tangkai
- 1 peket serbuk kari babas ko nak gune terbabas ke alagapas ke alagopal ke boleh
- 1sk serbuk kunyit dan 1sk lada putih ditumbuk
- 3 ulaa bawang merah bombay
- 1/2 labu bwang besa
- sedikit halia
- 2 ulas bawang putih
tomato sebagai hiasan
Ok ayam bersihkan basuh dengan air beras hilang bau hanyir..
Ok panas kan minyak lepastu tumis kan 2 tangkai daun kari api slow kang hangus
Masuk semua bahan dihiris tadi
Dah agak garing masuk kan serbuk kari serbuk kunyit dan lada sulah tadi eh terus masukkn 1/4 cawan air biar rempah masak
Nak tau masak dia terbit minyak.. jangan tunggu sampai terbit matahari pulak
Ok masuk ayam dan baki daun kari tadi
Tuang 1 cawan 1/2 air fan tutup api slow kan biar mendidih dan kering
Masuk garam dan perisa
Masukkan 1sb asam jawa bancuh dengan sedikit air
Ok lepas 5 minit siap sudahhh senang sedap dan meletop kebabom hahahaa selamat berbuka berpuasa korang..
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..