Bahan bahan:
600 g daging batang pinang – dihiris nipis
9 sudu mkn kicap lemak masin (saya guna cap angsa merah)
1 biji bawang besar – dipotong bulat
1 biji cili besar merah – dihiris memanjang
Bahan tumbuk:
2 sd mkn lada hitam biji
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Caranya:
1. Di dalam bekas. campurkan daging, bahan tumbuk, dan kicap. Perap dlm 15 minit.
2. Panaskan 2 sd mkn minyak di dlm kuali. Masukkan semua bahan perap. Tumis hingga air daging keluar dan biarkan kering sedikit.
3. Masukkan 3 gelas air, biarkan daging masak hingga kuahnya pekat.
4. Masukkan sedikit serbuk perasa, bawang besar yg dipotong bulat dan cili besar merah. Masak hingga bawang layu.. Bolehlah dihidangkan.