Resepi & cara buat ada pada setiap gambar
Bahan Sos Putih:
1 ketul butter
250 gram tepung gandum
1 biji bawang holland dicincang
1 liter susu segar+500ml air
atau 1tin susu cair + 3tin air
(jangan tanya kenapa resipinya macam ni yang pasti bila makan time sejuk pun x rasa muak., sedap ja)
100g cheedar cheese
100g mozarella cheese
1 sudu teh garam
1 sudu besar lada sulah
Cairkan butter api perlahan
Dah cair masukkan bawang holland
Kacau sampai naik bau kemudian masukkan tepung gandum
Kacau tepung sebati
Masukkan susu
Kacauu
Dah sebati tu hanya nampak bawang masukkan garam dan lada sulah
Kacau sampai adunan pekat masukkan cheese
Ok dah siap gini rupanya
Untuk inti daging:
1 kg daging cincang (renehkan dulu)
2 batang lobak merah potong dadu
2 biji tomato
1 labu bawang putih (+-8-10ulas) kisar bersama 1 biji bawang holland
450g tomato puree
1 tin kecil sos prego (kimball/adabi atau apa2 jenama)
3 sudu besar lada hitam
2 sudu besar mix herb
Masak semua bahan sehingga empuk
Ni rahsia kuah sedap!
Kisar 2 batang lobak merah kemudian masukkan dalam kuah ni reneh smpai masak masukkan garam gula secukupnya
Akhir sekali masukkan cendawan dan buah zaitun
Rendam lasagna sheet dalam air panas dalam 10 minit jangan bagi melekat antara satu sama lain masa rendam tu
Lapis pertama inti daging
Lapis kedua sos putih
Letak sheet
Uang lagi inti daging
Sos putih dan sheet
Inti daging dan sos putih layer paling atas letak capsicum
Tabur mozarella cheese boleh terus bakar suhu 200c selama 30 min
(ni oven saya,oven uols ce try test hehe)
Tetiba dapat tempahan banyak tak sempat siapkan boleh frozen dulu. nak frozen bole bakar siap-siap atau terus bekukan. nanti nak delivery boleh keluarkan defrost dan bakar atau panaskan saja.
Ini yang dair frozen dibakar
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..