Sape suka makan sup cendawan Pizza punya tuh... Sy sejak reti buat sndiri mmg xlayan dh yg pizza punya, sbb buat sendiri lagi terbaikkkk... pekat melekat lemak berkrim. Haaaaa cengitu..

Bahan2 seperti dalam gambar..



Bahan1
3biji bwng holand
2biji bwng putih 
1paket Cendawan tiram
1/2 paket cendawan shitake segar
3 SB butter
1cwn tepung jagung

Cairkan butter, masukkan bawang,cendawan, bila dh layu masukkan tepung... tgu sejuk blend dgn 1liter air sampai betul2 halus n creamy.. masuk dlm periuk..



Bahan 2
1tin Cendawan butang ( potong halus)
1tin susu cair
1 kiub ayam
Garam
Lada hitam blend
Pasley flakes( optional)

Masukkan dalam semua bahan yg dh diblend.. kalau agak pekat tambah air lagi..
Perasakan semua biar balance semua rasa..

# bila sejuk sup akan lebih pekat..
# kalau cair, ambik sedikit kuah masak semula dgn tepung dlm bekas lain kemudian blender.. jgn direct tambah tepung dlm kuah..

Credit: my sifu.. Rozita Ibrahim 

resepi telah dikongsikan oleh sis ‎Rozila Ibrahim‎ via #MAHN