Bahannya:
5 keping roti putih
3 cawan santan /susu segar/susu cair
2 biji telur
3/4 cwn gula pasir (boleh kurang 1/2 cawan)
1 sudu kecil garam
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar marjerin
Carik-carik kecil roti dan rendam sekejap dengan 2 cawan santan, tekan sikit dengan sudu bagi roti terendam
Sementara tu kita blender baki 1 cawan santan, marjerin, telur,gula, garam, esen vanilla dan tepung gandum. Blender jangan lama sangat cukup sekadar sebati semua
Blender sebati bahan tadi
Tuang bahan blender dalam roti yang terendam tadi
Kacau rata semua
Loyang ( 8'x8') sapu minyak dan alas baking paper. Kalau ada acuan bingka boleh guna juga sapu minyak / marjerin elak lekat.
Tuangkan adunan dalam loyang
Oven panaskan dulu dalam 8-10 minit. Bakar dalam oven 180 degree (oven kecil 170 degree) selama 45 mnt - 1 jam . Kalau suka permukaan atas garing sambung bakar hingga 1 jam.
Dah siap baru keluar dari oven.sejukkan dalam 2-3 jam baru potong
Bingka roti dah sejuk
Boleh potong bingka roti, sesuai buat minum petang, minum dengan air kopi teh panas...fuhhh masyukk!!
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..