125g butter/ marjerin - cairkan di atas api kemudian ketepikan & sejukkan.
4 biji telur + 120g gula aising + 1 esen vanilla sudu kecil - putarkan sehingga kembang.
1 sudu besar ovallet - putarkan sehingga gebu.
125 g tepung superfine - gaul sebati guna spatula atau senduk kayu sahaja.
(kalau nak guna tepung gandum boleh juga + 2 sudu kecil baking powder - ayakkan dahulu)
2 sudu besar susu pekat manis + butter yang dicairkan tadi - gaul sebati guna spatula atau senduk kayu sahaaj.
Bahagikan adunan kpd 2 bahagian
1 bahagian campurkan 1 sudu besar serbuk koko + 1 sudu besar coklat emalco.
1. loreskan loyang guna planta atau loreskn guna minyak.
2. lapikkan kertas minyak di tapak loyang
3. masukkan adunan secara berselang seli - kemudian lorekkan di atas permukaan kek guna lidi.
4. bakar suhu 160-170 - masa 40-50 minit mengikut oven masing-masing.
Taraaa... kek dah siap bakar..
Rekaahan kek seperti tanah-tanah kering yang merekah kesan dari el nino.. huhu
tunggu kek sejuk baru potong ye.. kalau potong panas-panas nanti kek hancur..
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..