Resepi Kek Pisang Gebu & Sedap



1) Campurkan 3 bahan di bawah ni ke dalam blender dan blend hingga gula tu uolls rasa dah betul2 hancur.. 

- 3 biji telur

- 1 cawan gula

- 1 cawan minyak masak



2) Masukkan 5 biji pisang yang telah di potong ke dalam blender yang masih mengandung adunan pertama tadi.. Blend hingga pisang betul-betul hancur atau lumat...



3) Ni la rupaaa adunan tadi yang sudah siap di blend tadi... 

Letak dalam bekas yer untuk masukkan tepung pulak



4) Lepas tu masukkan bahan di atas ni ke dalam adunan tadi.. Lola ayak dulu tepung, soda bikarbonat dan baking powder ni..

- 1 cawan SETENGAH tepung gandum

- 1 sudu tea baking powder

- 1 sudu tea soda bikarbonat 

- 1 sudu tea ovalett

(Kacau lama sikit biar sebati)

*boleh letak esen vanilla jugak, tapi kat umah dah habis, malas keluar beli.. Hihihiiii



5) Lepas tu masukkan dalam loyang .. Tapi kat loyang tu pastikan uolls sudah sapukan dengan mentega atau marjerin di tepi dan dalam loyang tu yer.. utk pastikan kek tak melekat nanti bila nak potong..



6) Potong sebiji pisang nipis-nipis macam ni untuk di hiaskan atas adunan tadi



7) Ni rupaaa lepas di hias



8) Bakar pada suhu 170 selama 40 minit atau shingga kek telah masak dengan sempurna. 
(Gambr ni kek dah masak yer)

Selamat mencuba..

Jangan lupa share..



Terbaru Lebih lama
Join us on telegram