Resepi Daging Goreng Ketumbar Jintan

Resepi Daging Goreng Ketumbar Jintan!!
Resepi Daging Goreng Ketumbar Jintan!!


Bahan-bahannya:
  • 1kg Daging goreng (kambing atau lembu) di hiris tipis2.
  • 3 sudu besar biji ketumbar
  • 1 sudu teh biji Jintan Manis (Jintan Kasar)
  • 1 sudu teh biji Jintan Putih (Jintan Halus)
  • 1 inch halia di kisar atau tumbuk halus
  • 4 ulas bawang putih - di tumbuk halus
*Bahan-bahan di atas ditumbuk halus
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 1 sudu teh serbuk jintan halus & ketumbar
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa, lebihkan sedikit supaya merasa manis-nya
  • Kicap manis 2 sudu besar
  • 1 batang kayu manis
  • 3 atau 4 biji buah pelaga
  • 1 biji bawang besar (kuning) di hiris bulat2
  • 1/4 cawan air
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 3 biji ubi kentang di hiris wedges


Cara penyediaannya:

  1. Sangai biji ketumbar, jintan manis di kuali tempa minyak selama 3 mins saja atau bila baunya bangkit.
  2. Kemudian tumbuk rempah-rempahnya bersama halia dan bawang putih dan sedikit garam & gula sampai halus.
  3. Kemudian gaulkan kepada daging yang dihiris tipis bersama rempah serbuk kunyit/ketumbar & jintan halus.
  4. Perapkan selama 2 jam di peti ais.
  5. Bila hendak digoreng gaulkan dengan sedikit minyak dan kicap manis.
  6. Panaskan minyak 1/2 cawan (lebihkan sedikit kalau tidak mencukupi).
  7. Goreng daging yang berempah tadi, goreng hingga ia masak, letakan kicap manis sedikit, masukkan bawang besar yang di hiris bulat, masukan 1 batang kayu manis & 3 atau 4 biji buah pelaga.
  8. Goreng daging supaya garing dan sebati.
  9. Biarkan daging di kauli dengan api yang sederhana.
  10. Buburkan garam & gula secukup rasa. Lebihkan sedikit gula supaya rempah daging merasa manis sedikit.
  11. Goreng ubi kentang anda di kuali lain.
  12. Sajikan dengan kentang goreng.
  13. Makan dengan nasi putih atau nasi mentega.
  14. Selamat mencuba!!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram