Bahan-bahannya: ( 4 orang )
- 2 mug beras - dicuci bersih
- 1/2 mug santan pekat
- 2 mug air - ikut jenis beras
- 1 biji bawang putih - di mayang halus
- 1/2 inchi halia - di ketuk / dihiris halus
- 1/2 sudu kecil halba
- 1 sudu kecil garam
- Sehelai daun pandan
- Sedikit pewarna merah, kuning dan hijau
Cara penyediaannya:
- Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker KECUALI pewarna.
- Masak nasi seperti biasa. Sekali sekala kacau supaya santan bergaul rata.
- Bila nasi telah kering, baki 2 minit sebelum nasi masak, buatkan 3 lubang. Titiskan setitik warna...satu warna untuk satu lubang.
- Kacau nasi di setiap bahagian warna, jangan di kacau secara keseluruhan lagi.
- Selepas 2 minit nasi masak barulah di kacau secara keseluruhan supaya berwarna warni seperti warna pelangi selepas hujan panas...
- Sesuai di makan bersama sambal tumis, timun, telur rebus/goreng, sambal sardin atau apa sahaja lauk kegemaran anda.
Sambal Tumis Ikan Bilis
Bahan-bahannya:
- 2 cawan ikan bilis - digoreng
- 15-20 tangkai lada kering - direndam hingga kembang basuh dan toskan
- 15 ulas bwg merah
- 6 ulas bwg putih
- belacan sebesar duit 50 sen
- semua bahan di atas diblend kecuali ikan bilis
- 1/2 cwn air asam (1sudu makan asam yg tak de biji )
- 1 sudu teh garam
- secubit pak aji
- 5 sudu makan gula
- 1/2 cawan minyak masak
Cara penyediaannya:
- Tumiskan bahan yg di blend hingga garing dan naik bau
- Tumis biar lama sikit supaya hilang rasa lada tu.
- Masukkan air asam , gula , garam dan pak aji secukup rasa..... biarkan merenih...
- Bila dah masak tutup api.
- Tunggu sejuk baru masukkan ikan bilis. Ini supaya ikan bilis masik garing bila dimakan.
- Selamat mencuba.!!!