Bahan-bahannya:
- 4 sudu besar minyak masak
- 500 gm ayam - basuh bersih dan potong kecil
- 1 batang serai - dititik
- 1 biji bawang besar - dipotong baji
- 2 biji tomato - dibelah 4
- 1/4 nenas - dikupas, dibuang empulur dan dipotong dadu
- 1 batang cili merah - dihiris
- 1 batang cili hijau - dihiris
- 2 helai daun limau perut - disiat2
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu beras sos ikan
- garam dan gula secukup rasa
Pes Rempah:
- 4 sudu besar udang kering - direndam air hingga lembut kemudian dicuci dan dikisar
- 1 sudu belacan - dibakar dan dikisar
- 3 sudu besar cili kering yg telah dikisar
- 5 ulas bawang merah - dikisar
- 2 ulas bawang putih - dikisar
- 2 kaki akar ketumbar - yg ni ita tak letak sebab tak tau benda alah apa ....
Cara penyediaannya:
- Satukan semua bahan pes didlm pengisar dan kisar hingga halus.
- Panaskan minyak masak dlm kuali yg dalam.
- Goreng ayam sehingga keperang-perangan. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan 2 sudu besar minyak dlm kuali dan panaskan semula.
- Tumis pes rempah dgn serai sehingga harum.
- Masukkan bawang besar, tomato, nanas, cili merah, cili hijau daun limau perut dan ayam.
- Goreng dan kacau hingga sebati.
- Kemudian bubuh sos tiram dan sos ikan.
- Perasakan secukupnyer dgn garam dan gula jika perlu.
- Besarkan api menjadi sederhana dan masak , tutup, selama 3 minit. hidangkan mengikut citarasa.
- Selamat mencuba!!