Bahan A:
- 500 gm ayam - dipotong dan dibersihkan
- 4 sudu makn sos tomato
- 1 cwn kacang pis (yg ni ita tak letak dah habis stock..hihihi)
- 1 labu bawang besar dimayang bulat2
- 3 sudu makan madu
- minyak masak
- garam secukup rasa
- sedikit serbuk kunyit
Bahan B - dikisar:
- 20 tangkai cili kering
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inc halia
Bahan C - utk menumis:
- 4 sekawan
- kulit kayu manis
- bunga cengkih
- bunga lawang
- buah pelaga
Cara Penyediaannya:
- Gaulkan ayam dgn garam dan serbuk kunyit.
- Panaskan minyak dan goreng ayam separuh masak ketepikan.
- Tinggalkan minyak goreng ayam anggaran 1 senduk , masukkan bahan C dan tumis hingga harum. masukkan bahan B dan tumis hingga garing dan pecah minyak. masukkan ayam , sos tomato, kacang pis , bawang besar dan madu.
- Tambahkan garam secukup rasa dan digaul mesra.
- Apabila sudah pekat dan sedikit kering... sedia dihidangkan bersama Nasi Briani dan Daging Masak Prun walaweiii!!! sedap tu...
- Selamat mencuba!