BAHAN:-
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
2 sudu besar madu
2 biji telur
3 sudu besar air
1 sudu besar minyak
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil baking soda
Pes kacang, coklat, strawberry, blueberry dll - sebagai inti
CARA:-
1- Masukkan telur dan gula ke dalam pemutar kek. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga kembang.
2- Masukkan madu, minyak dan essen vanilla. Guna kaedah kaup balik menggunakan sudip (termasuk langkah 4 dan 5).
3- Ayak bersama tepung dan baking powder.
4- Masukkan tepung (langkah 3) ke dalam mangkuk adunan (langkah 2) sedikit demi sedikit.
5- Masukkan air supaya adunan tidak begitu pekat.
6- Simpan adunan dalan peti sejuk selama 15 minit.
7- Panaskan kuali leper/non stick pan.
8- Ambil satu senduk adunan, tuangkan di atas kuali leper. Leperken sedikit supaya bahagian dalam kuih cepat masak.
9- Balikkan kuih supaya bahagian atas pula masak.
10- Selepas anda mengeluarkan kuih dari kuali leper, letakkanlah pes kegemaran anda di atasnya sementara kuih masih panas.
11- Letakkan sekeping lagi kuih di atasnya semasa ia masih panas.
12- Kuih Dorayaki sedia untuk dinikmati.