Bahan-bahannya:
- 4 cawan nasi sejuk, dileraikan
- 1 camca besar pes tomyam (sebarang jenama)
- 2 camca besar sambal tumis (resipi di sini) (akak tukar cili kisar)
- 1 keping dada ayam, hiris memanjang
- 1 biji bawang besar, hiris (akak dadu)
- 2 ulas bawang putih, hiris
- 3 cili api - ketuk sikit
- 1 kuntum bunga kantan, hiris halus, tinggalkan sedikit untuk hiasan
- 1 batang serai, ambil bahagian putih dan hiris halus
- 1 batang daun kesum-hiris halus
- sedikit taugeh
- 2 biji telur, pukul sedikit
- 1/2 cawan mix vege (karot, jagung, kacang pis)-tukar taugeh
- Sos ikan secukup rasa (anggaran 1-2 sudu teh)
- 3 sudu teh kicap manis-akak tambah
- sedikit serbuk lada sulah
- garam jika perlu
- Hirisan cili padi untuk hiasan-akak guna cili flake
- Hirisan daun bawang untuk hiasan
Cara Penyediaanya:
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar dan bawang putih hingga layu, masukkan sambal tumis , serai hiris, cili ketuk dan pes tomyam, kacau rata.
- Tambah mix vege (taugeh) dan daging ayam gaul rata.
- Tolak ke tepi kuali, masukkan telur, biar mengeras sikit, dan kacau. Gaul rata.
- Masukkan nasi dan gaul, tambah sos ikan secukup rasa dan tambah hirisan bunga kantan, taugeh, daun kesum dan kacau hingga rata.
- Masak sekejap dengan api besar. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Tabur hirisan daun bawang, hirisan cili padi dan baki bunga kantan tadi.
- Hidangkan panas.. Selamat mencuba!