Bahan Bahan Kerabu Carrot & Sengkuang
sebiji sengkuang yg kecik
sebatang carrot-dibuang kulit
2 batang cili merah
13bj cili api kmpung - plih yg hijau n agk muda spaya bijinye hncur ble ditumbuk (jge ksihatan..hehe)
1 inci belacan bakar (sape x mkn blcn blh guna kiub bilis...)
5 ulas bwg merah n 5 ulas bwh putih
semangkuk kecik kelapa parut putih - di sangrai hingga kering tp jgn smpe garing /coklat
sesudu besar jus limau nipis/lemon/kasturi/asam jawa
Setangkai daun kesom-diambil daunnye dan dihiris
Klik di sini untuk isi bahan
Cara Buat Kerabu Carrot & Sengkuang
kalo x mau cpt basi...sangai/sangrai cili2 n bawang2. akk letak dlm kuali, tutup n goreng ngn api kcik. bg panas je jgn smpe garing.
tumbuk cili2 n bwang smase pnas2, pstu msuk blacan or kiub bilis, tumbuk sebati.
sengkuang dihiris sprti batang mancis - tebal skit pon xpe sbb ia lembut. Tp jgn diparut yer, nnti berair..x best!
mayang halus carrot sprti pencungkil gigi - yg blah hujung ye, bkn pangkal..huhu (ha.. ni lh satu2nye subjek yg kb lulus mase blajo msk dulu..heee)
gaul rata semua bahan2 bumbu/rencah bersama kelapa goreng td beserta jus limau. Suaikan asam,garam n gulanye.
Bila hendak dihidang bolehlah gaul bumbu2/rencah bersama sayur2 yg telah dihiris td. Eloklah gaul dgn tangan yg memakai sarung tangan plastik transparent tu.
Selamat mencuba..