Resepi Kerang Masak Kicap Pedas

 
Bahan Bahan Kerang Masak Kicap Pedas
- 1kg kerang (bersihkan)
- 8 sudu makan kicap manis
- 1 tangkai daun saderi (dihiris 2.5cm)
- 1 tangkai daun bawang (dihiris 2.5cm)
- 1 batang cili merah (dihiris)
- 125ml air
- Air asam jawa secukupnya
- Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
- Minyak untuk menumis

#Bahan Kisar:
- 11 biji cili padi(nak lagi pedas boleh tambah lagi)
- 5 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2.5cm halia

Cara Buat Kerang Masak Kicap Pedas
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik minyak
- Masukkan kerang, kicap manis dan air secukupnya.
- Tutupkan kuali dan biarkan selama tiga hingga empat minit. Besarkan api
- Buka penutup dan masukkan air asam jawa. Perasakan secukupnya
- Taburkan daun bawang, daun saderi dan hirisan cili merah.
- Sedia untuk dihidang

Terbaru Lebih lama
Join us on telegram