Resepi Sayur Kulit Tembikai Masak Tumis Air


Bahan Bahan Sayur Kulit Tembikai Masak Tumis Air
sebiji tembikai (jangan ambil kulit keras yang bewarna hijau, ambil kulit berwarna putih kira2 1.5 inci di antara isi buah tembikai dan kulitnya)

1 biji cili besar
10 biji lada hitam
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
secubit belacan (agak2 la jgn byk sgt jgn sikit sgt)
1 batang serai
garam dan serbuk perasa secukup rasa
ikan bilis (segenggam tp jgn byk sgt)
air (dalam 2-3 cawan)

Cara Masak Kulit Tembikai Tumis Air
masukkan air dalam periuk, serai dan tunggu mendidih
sambil tunggu air mendidih, tumbuk semua bahan lain kecuali kulit tembikai, garam dan serbuk perasa (untuk menjamin keenakan, jgn blender ye..guna lesung batu)
bila air mendidih, masukkan bahan2 yg ditumbuk tadi dan biarkan sekejap
masukkan kulit tembikai, biar sampai empuk kemudian tambahkan garam dan serbuk perasa secukup rasa
kalau nak lagi sedap, boleh tambahkan sayur kubis dan pucuk manis untuk rasa yang lebih istimewa
bila mkn kulit tembikai kena ada hidangan sampingan macam ikan masin dan sambal belacan..barulah terangkat!

Selamat mencuba!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram