Resepi Sayur Petola Masak Telur Sambal Belacan


Bahan Bahan Petola Masak Telur Sambal Belacan
2 biji/batang petola ular (yang panjangnya kira2 18 inci setiap satu)
2 biji telur
minyak masak secukupnya
garam & serbuk perasa secukupnya
1 cawan air

Bahan2 tumbuk :

7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji cili merah
5 biji cili padi
½ inci belacan


Cara Buat Petola Masak Telur Sambal Belacan.
1. Petola ular hendaklah dikikiskan kulit luarnya dengan menggunakan pisau sehingga bersih.  Potong pepat petola anggaran 1 inci/ 2 cm tebal. Potong sehingga habis.  Masukkan air ke dalam besen berisi petola ular tadi dan cuci bersih dengan menyaring petola menggunakan tangan ke dalam tapisan sayur.  Cucur air paip & tos.

2. Panaskan minyak masak secukupnya.  Tumiskan bahan2 tumbuk sehingga wangi & garing.  Pecahkan telur & biarkan seketika sehingga telur beku sikit lepas tu baru kacau2 sikit.

3. Masukkan garam (jangan terlajak sebab dah ada belacan tu) & perasa secukupnya & kacau rata. Masukkan sayur petola & air sambil dikacau rata.  Biarkan sehingga petola empuk sikit. Rasakan apa yang kurang bolehlah ditambah.  Tutup api & sedia dihidangkan.

Selamat mencuba!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram