Bahan Bahan Kuah Chutney
Bahan blender:
Kelapa parut 2 ringgit
Cabai melaka hijau 2 tangkai (kalau nk pedas boleh letak lebih)
Bawang putih 1 (dibakar sekejap)
Halia sedikit
Air asam jawa sedikit
(air jgn bnyk sgt ya, ikut nk kuah tu pekat mcm mn)
Bahan tumis:
Cili kering potong kasar
Daun kari
Biji sawi
Cara Buat Kuah Chutney
Tumis daun kari, cabai kering n biji sawi. Masukkan bahan blender,perasakan dgn garam. kacau sekejap. Siap.
Bahan Bahan Resepi Tosei
Bahan blender:
Kacang ulundhu 1 genggam Rendam 3 4 jam.
Halba sedikit rendam skali dgn kacng ulundhu.
Nasi sejuk satu genggam
Gula sedikit
Garam sedikit
Cara Buat Tosei
Pastu campur bahan blender td dengan dengan tepung beras 1/2 kg. Masuk air sikit. Bancuhan tu tak pekat tak cair. Mcm nak buat kuih cara tu texture dia. Kena Biar semalaman kat luar bancuhan tu. Pastu br bleh guna. Kalau ada lebih boleh simpan dlm peti n boleh guna lg.