Bahan utama:
3 ekor ikan cencaru - apa-apa ikan pun boleh
3 helai daun limau purut - dihiris halus
3 camca besar minyak bawang putih
3 camca besar cili kisar
1 camca teh gula
1 1/2 camca teh garam
Daun pisang dan aluminium foil secukupnya
Bahan kisar:
2 biji buah keras
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 batang serai
1 keping hirisan lengkuas - saya tak letak
1 helai daun kunyit
Bahan minyak bawang putih:
1/2 cawan minyak masak
6 ulas bawang putih - ditumbuk
Cara:
1. Cara untuk minyak bawang putih, panaskan minyak dengan api perlahan, masukkan bawang putih dan goreng garing. Matikan api dan alih minyak dalam bekas. Sejukkan.
2. Ikan dibersihkan, dikelar dan perap dengan jus lemon atau limau kasturi dan garam 10 minit, cuci dan toskan.
3. Campur semua bahan kisar bersama garam, gula dan cili kisar, gaul rata.
4. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar tadi. Sejukkan.
5. Letak seekor ikan atas daun pisang, lumur rata dengan bahan-bahan dan minyak bawang putih. Balut dengan aluminium foil dan bakar hingga masak. Bakar atas kuali pun boleh. Lepas tu perah dengan air asam limau kasturi.