KARI IKAN MERAH
Bahan-bahan:
1 ekor ikan merah - dipotong dan dibersihkan
1 labu bawang besar - dihiris
4 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2.5cm halia - dikisar
1 sb halba campur
2 sb cili kisar
5 tangkai cili kering - dipotong potong
3 tangkai daun kari
1 senduk rempah kari - saya guna rempah kari babas
Santan secukupnya
Sedikit air asam jawa
5 batang bendi - dipotong
2 biji tomato - dipotong 4
3 tangkai cili hijau - dipotong 2
3 tangkai cili merah - dipotong 2
Garam secukup rasa
Serbuk perasa
Gula - jika perlu
Sedikit minyak
Cara:
1. Tumis bahan hiris bersama daun kari, halba campur dan cili kisar hingga naik bau.
2. Masukkan pula bahan kisar dan kacau hingga wangi. Masukkan rempah kari dan kacau hingga naik minyak semula. Masukkan juga cili kering.
3. Masukkan santan dan air asam jawa dan biarkan hingga mendidih. Masukkan ikan dan bendi. Masukkan serbuk perasa, garam, tomato, cili hijau, cili merah. Biarkan hingga mendidih seketika.
4. Siap untuk dihidangkan bersama nasi panas.