Bahan-bahan:
3 keping isi ikan merah - 500gm
4 cawan santan kelapa
2 biji bawang besar merah - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
3cm kunyit - dikisar
3 keping hirisan lengkuas - dikisar
7 biji cili padi
4 biji peria katak - dibelah dua
7 biji tomato ceri - dibelah dua
1 keping asam gelugor
1 sudu teh pes cili
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa - jika perlu
Sedikit bahan perasa - jika suka
Cara:
1. Masukkan semua bahan kedalam periuk kecuali ikan merah, peria, cili padi dan tomato.
2. Masak hingga mendidih, sentiasa kacau supaya santan tidak pecah.
3. Masukkan isi ikan merah, peria, cili padi dan tomato.
4. Kacau selama 5 minit dan angkat. Sedia untuk dihidang.