Resepi Ikan Siakap Tiga Rasa



Bahan untuk ikan:

2 ekor ikan siakap - saya guna 1 ekor saiz sederhana besar
Tepung jagung - untuk dilumur pada ikan
Serbuk pasti sedap knoor
Minyak - untuk menggoreng ikan

Bahan untuk kuah:

2 biji bawang besar - dipotong dadu
6 biji bawang putih - dititik
10 biji cili padi - dipotong kecil
1 inci halia - dihiris halus
1 biji tomato - dipotong dadu
1/2 biji cili benggala - dipotong dadu
Kiub nanas - beli yang siap dalam tin
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili thai - guna sos cili biasa
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
2 batang serai - dititik
Beberapa helai daun limau purut - jika suka
Daun sup dan daun bawang - untuk hiasan
Garam secukup rasa
Bahan perasa secukup rasa - jika suka
Gula secukup rasa
Minyak - untuk menumis


Cara:

1. Ikan dibersihkan dan ditoskan.
2. Lumurkan ikan dengan serbuk pasti sedap knoor. Pastikan semua bahagian dilumur rata. Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur kedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
3. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng terendam ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan.
4. Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan cili padi, halia, serai,  dan bawang putih.
5. Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram,  sos ikan, dan 3 sudu jus nanas di dalam tin. Kacau sebentar.
6. Masukkan bawang besar, tomato, nenas, dan cili benggala.
7. Masukkan air sedikit. Tambahkan garam, gula dan serbuk perasa.
8. Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi. Taburkan daun sup dan daun bawang.
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram