Resepi Ikan Tenggiri Asam Pedas Mercik

Resepi Ikan Tenggiri Asam Pedas


Bahan-bahan:
(Untuk 2-3 orang makan)
  • 2-3 keping potongan ikan tenggiri
  • 5 ulas bawang merah – ditumbuk
  • 1 ulas bawang putih – ditumbuk
  • 1 inci kunyit hidup – ditumbuk
  • 1 batang serai – dititik
  • Sedikit belacan
  • 4 sudu besar cili kisar
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 2 cawan air biasa
  • 8-10 tangkai daun kesum
  • 1 kuntum bunga kantan – dibelah dua
  • 4 biji bendi
  • 1 biji tomato – dihiris
  • Garam dan gula


Cara memasaknya :
  • Panaskan minyak dalam kuali atau periuk. Tumis bawang merah, bawang putih, kunyit, serai dan belacan sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis seketika (anggaran 5 minit).
  • Masukkan air biasa dan air asam jawa. Kacau sekata dan biarkan mendidih.
  • Masukkan ikan, daun kesum, bunga kantan, bendi dan tomato. (untuk bendi dan tomato, boleh masukkan kemudian)
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa dan siap untuk dihidangkan.

Selamat mencuba.
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram