Resepi Ikan Siakap Stim Limau Terbaik!


Bahan-bahan Resepi Ikan Siakap Stim Limau
  • 2 labu bawang besar di hiris besar2 
  • 2 biji tomato di belah2, nak letak 3 biji pun boleh
  • 2 batang cili merah di hiris2
  • 5-6 biji cili api di hiris2, kalau nak pedas letak lebih
  • 3cm Halia di hiris kasar, halus2 sangat takut terkunyah halia lak 
  • 5-6 biji limau kasturi di ambik jus nya sahaja, Biji buang
  • garam dan serbuk knorr pasti sedap secukup rasa.. takde serbuk knorr pun takpe.. hehehe
  • air secukupnya

  • Ikan siakap - Ni semestinya kena ada.. kalau takde ikan acaner nak masak 😂 ikan bawal pun boleh..



Cara-cara masak Resepi Ikan Siakap Stim Limau

Dalam kuali, panaskan sedikit minyak masak.


Bila minyak dah panas, masukkan bawang-bawang dan halia kacau-kacau sampai sedikit layu..


Kemudian masukkan air ikut banyak mana kuah yang korang nak, saya masukan 2 cawan je.


Masukkan cili merah dan cili api..


Tuang jus limau. Kacau sebati dan siram-siram ikan tu dengan kuah dalam kuali tu, jangan ganas-ganas nanti hancur isi ikan tu nanti 😂


Lepastu masukkan ikan.


Masukkan tomato yang di belah2 tadi. Api sedang-sedang je, jangan kuat sangat.


Last sekali masukkan garam dan perasa serbuk knorr pasti sedap. 
Jangan lupa balik-balikkan ikan tu ye.. nanti belah atas tu mentah pulak


Biar merenih, agak-agak isi ikan tu dah masak tutup lah api. 
Siap untuk di hidangkan dan makan!


Tadaaaaa, sedapppp! boleh tabur dengan daun ketumbar 😘

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram