Pizza kuali๐๐
100% masak atas dapur.. Takde bakar2.. Nanti kita bakar kalori dalam mimpi ye๐๐
Resepi utk 5x pizza๐๐
Tepung gandum 6 cawan
Air 2 cawan
Mauripan separuh peket
Minyak masak 2 sudu
Gula 1 sudu
Secubit garam
*uli bahan di atas sekurang2nya 5 minit ye๐๐
Berpeluh2 la jgk๐
๐Bahan topping๐๐
Sos pasta tradisional-jenama bebas.
Boleh letak macam2 topping,
Hot dog/ayam/cendawan butang/nanas/tomato/cheese/seafood
Tumis bwg,bila dah wangi..masuk bahan basah yg lain.perasakan dgn garam dan lada hitam-ketepikan.
๐Step by step๐๐
1.uli tepung sekurang2nya 5 minit, bila dah x melekat kat tangan,tutup dgn tuala,rehatkan 1 jam.
*sukatan air perlukan 2 cawan, tp 1cawan air tu,tuang mauripan dlm tu,masuk secubit gula..lps 2-3 minit,dah muncul buih2,baru campur dan uli tepung jadi doh.
2.slpas 1jam,doh tadi dah naik 2x ganda. Tumbuk2 doh tu biar angin dia keluar.
3.bahagi doh pd 5 bahagian atau lebih.
4.bentukkan doh,bila dah elok bulat dan leper,letak atas kuali.
5.Masak api kecik je. 10-15 minit ikut ketebalan pizza yg anda buat. Tutup dgn tudung periuk.
6.klu suka kerak pizza tu rangup,blh masak kedua2 bhagian,klu nk lembut mcm roti,masak lapisan bawah je.
6.ratakan sos pasta,bahan2 topping pizza,cheese dan biarkan atas api dlm 3-4 minit lg..utk cairkan cheese..
Siap.. Makan panas2.. Nyum2๐๐๐
*klu nk sng n cpt..blh pkai roti nan/arab
*klu suka roti tu lembut,lepas canai,leperkan atas kuali,terus susun smua bahan (yg dimasak) dan cheese, masak skali je, pizza tu lembut mcm roti.. Siapa yg suka kerak kena masak doh dulu,kemudian angkat,baru letak bahan topping..
credit : Murni Rahmat