Resepi Udang Nestum
Bahan-Bahan:
500gm udang saiz L
3 sudu besar mentega (buttercup)
2 tangkai daun kari
3 ulas bawang putih (Dicincang Halus)
4 biji cili padi (Dihiris Nipis)
2 biji telur (Ambil bahagian putih sahaja) **
1/4 cawan susu cair **
1/2 sdm tepung beras **
1/2 kiub pati ayam (Hancurkan) - Optional
1/3 cawan Nestum
Garam dan gula secukupnya
1sdth Serbuk lada hitam kasar
Minyak untuk menggoreng
** bahan perlu digaul bersama sehingga sebati dahulu sebelum dimasukkan dalam kuali.
Cara Memasak:
1. Goreng udang yang telah dibersihkan dengan minyak sehingga keemaasan, angkat dan toskan.
2. Panaskan mentega. (kuali asing)
3. Tumis bawang putih, daun kari dan cili padi.
4. Kemudian bahan bancuhan (**) dan kiub pati ayam kacau seketika dan masukkan udang yang telah digoreng.
5. Tambahkan nestum, garam, gula, lada hitam dan kacau sehingga sebati.
6. Hidangkan mengikut kesesuian anda.