Bahan-bahan:
1/2 kg sotong d bersihkn n potong sedang2. Saye tanggalkn keseluruhan kulit sotong. Tos n ketepikn
Bendi 8 biji d potong sedang
Daun limau purut d hiris
Garam, gule n ajinomoto
Cili besar merah 5 biji d buang biji*
Cili api merah 6 biji. Nk pedas blh tmbh*
Bwg besar sebiji*
Serai sebatang*
Tomato sebiji*
Halia 1 inci*
Lengkuas 4 hiris*
Bwg putih 4 ulas*
Kunyit hidup or kunyit serbok agak2*
Bhn bertanda * d kisar halus
Cara cara:
Bhn kisar di tumis hingge terbit minyak. Perasekn dgn garam, sdikit gule n ajinomoto. Dah sesuai rase, tutup api n masokkn sotong. Gaul sebatikn.
Daun pisang di layurkn. Letakkn sotong atas daun pisang. Taborkn hirisan daun purut. Bungkus kemas n bakar dlm kuali or dlm oven dlm 15 min. (Nk senang gune aliminium foil) Bukak tengah bungkusan n masokkn bendi. Biar skjp dlm 3 min n tutup api. Siap utk d hidang.
Selamat mncube...