Resepi Pulut Mangga Ala Thai & Kuah Santan


Bahan Bahan Pulut Mangga Ala Thai
2 biji mangga manis - buang kulit & potong ikut suka
250 gram beras pulut - rendam selama 4jam atau lebih
100ml santan
1/4 sudu teh garam
2 helai daun pandan - dicarik

Cara Buat Pulut Mangga Ala Thai
Toskan pulut yang telah direndam dan kukus selama 15minit.
Masukkan garam dalam santan dan kacau hingga larut.
Gaul pulut yang telah dikukus bersama santan sehingga rata.
Masukkan daun pandan dan kukus semula pulut sehingga masak , anggaran selama 20 minit.


Bahan-bahan Kuah Santan Pulut Mangga
150ml santan
150ml air
4 sudu besar gula
1/4 sudu teh garam
2 heai daun pandan - ikat simpul
4 sudu kecil tepung jagung - larutkan dengan sedikit air

Cara Buat Kuah Santan Pulut Mangga
Campurkan semua bahan kecuali tepung jagung di dalam periuk. Masak atas api sederhana hingga gula larut. Masukkan tepung jagung dan masakhingga pekat.

Hidang pulut yang telah dimasak bersama potongan mangga dan santan.

Selamat mencuba!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram