Bahan-bahan:
1 ekor ayam potong kecil
Rempah 4 sekawan
1 biji bawang besar dihiris
*5 biji bawang besar
*1 labu bawang putih
*1 inci halia
**1 genggam cili kering (nak pedas boleh lebihkan)
2 batang serai dititik
4-5 biji buah keras (ditumbuk lumat)
2 sudu besar Air asam jawa
2 sudu besar gula merah (gula biasa pun boleh)
4 sudu besar Kicap manis (kalau nak gelap lagi pun boleh)
Garam secukup rasa
1 sudu besar Sos tiram
Bahan bertanda * diblend bersama
** cili kering diblend asing
Caranya masak resepi ayam bali:
1. Goreng ayam separuh masak. Asingkan.
2. Tumis rempah sekawan dan serai.
3. Masukkan bahan blend bertanda * tumis hingga naik bau.
4. Masukkan cili kering blend. Tumis sampai naik minyak.
5. Masukkan buah keras yang ditumbuk lumat dan kacau sebentar.
6. Masukkan air asam jawa, gula merah dan kicap.
7. Masukkan bawang hiris.
8. Masukkan ayam separuh goreng tadi. Kacau serata dan biarkan sebati bersama, biarkan agak-agak kering.
9. Tutup api dan boleh makan dah.