Resepi Cucur Kembung Bulat Manis



Bahan2:

2 cwn tpg gandum
2 cwn air panas
3 sb gula
1/2 st garam


Cara masak cucur bulat manis:

1. Campurkan tepung gandum+gula+garam ke dalam mangkuk,gaul sebati

2.masukkan air panas dan kacau dgn senduk sehingga sebati,biarkan sedikit sejuk

3.bila adunan dh sejuk,ambik sedikit adunan dan bulatkan (saiz bulat tu ikut keselesaan masing2 nk buat besar mana )
*ok masa ni adunan akan melekat dkt tgn. so nk bg doh tu licin, calit sikit air dkt hujung jari supaya doh kita nk bulatkan tu x lekat dkt tapak tgn, lepas tu susun doh atas tray

4.panaskan minyak,guna kaedah minyak penuh,maknanya cucur tu tenggelam dlm minyak

5.bila minyak dh panas slowkan api sket supaya xmau doh tu tekejut nanti warna x cantik

6.goreng sambil kacau2,golek2 cucur utk sekatakan warna
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram