Resepi Ayam Kam Heong Kak Zon

Resepi Ayam Kam Heong!!


Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit, garam dan lada hitam...perap sementara sedia bahan lain....



Goreng ayam hingga masak sepenuhnyer....



Lepas digoreng



Bahan-bahan:

2 ulas bawang besar (sebiji didadu dan sebiji lagi potong kasar)

4 ulas bawang putih (ketuk)

6 cili merah (belah 2) -/+ ikut tahap kepedasan anda

7 cili kampung (belah 2) -/+ ikut tahap kepedasan anda

20 helai daun kari

2 sudu makan sos cili

2 sudu makan sos tomato

2 sudu makan sos tiram

2 sudu mkn kicap lemak manis

3 or 4 sudu makan kari

Minyak untuk menumis

Garam jika perlu saja



Serbuk kari dibancuh dengan sedikit air...jangan cair sangat...



Panaskan minyak... tumis bwang besar dan bawang putih sehingga wangi 
(saya pakai minyak bekas goreng ayam tadi)



Masukkan kari dan daun kari



Ni sos dan kicap yang saya guna



Masukkn sos dan kicap



Gaul sebati...



tunggu sampai sebati dan agak pekat...



Balik-balik kan... tunggu sampai macamni dah ok...



Masukkan ayam goreng dan cili..



Gaul rata... tunggu beberapa minit... macam agak dah sebati dengan ayam... tutup api... sedia untuk dhidangkan

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


Terbaru Lebih lama
Join us on telegram