Resepi & cara buat ada pada setiap gambar
Bahan:
Daging ayam, potong medium size
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk cili
0,5 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbu kari
1 sudu besar tepung jagung
1,5 sudu kecil garam
Bahan kisar kasar:
4 ulas bawang putih
6 bawang merah
0,5 inchi lengkuas
0,5 inchi halia
4 serai
3 sudu besar air
1. Masukkan semua bahan kisar ke dalam mangkuk. Kisar menjadi pes. Ketepikan
2. Masukkan ayam, serbuk jintan putih, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk kari, tepung jagung dan garam ke dalam mangkuk besar.
3. Tambahkan pes lalu perap ayam selama 1 jam.
4. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ayam dalam minyak penuh dengan api sederhana hingga coklat keemasan.
5. Angkat dan toskan. Angkat sekali rempah yang jatuh ke dasar kuali semasa menggoreng.
6. Ayam goreng berempah boleh dihidangkan semasa panas-panas
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..