Fettucine alfredo with mushrooms and frankfurter..
Taburkan lagi daun parsley sebagai hiasan pembangkit selera..
Bahan-bahan:-
200 gram - fettucine direbus dan ditoskan.
7 btg - smoked frankfurter dihiris
(boleh tukar dengan hirisan isi ayam / beef strips / peproni atau apa-apa yang suka)
4 sudu besar - butter
5 biji - cendawan portobello dihiris ( mila guna shitake)
1 sudu kecil - basil
5 ulas - bawang putih dicincang
10 gram - daun parsley (mila guna italian parsley)
250 ml- whip cream
250 gram- parmesan cheese diparut
Tiada di gambar
1 sudu besar olive oil (mila guna minyak masak)
Garam secukupnya
Air 2 cawan
1) Panaskan kuali, cairkan 1 sudu butter.
2) Kacau goreng cendawan seminit dua.
3) Masukkan bawang putih dan gaul rata hingga naik bau. Tambah olive oil (mila guna minyak masak je) satu sudu makan. (Tiada gambar)
4) Masukkan satu sudu butter dan frankfurter lalu kacau rata hingga masak. Ketepikan
5) Cairkan 2 sudu butter.
6) Masukkan whip krim dan 2 cawan air. Reneh seketika,
7) Masukkan garam secukupnya. (mila letak 1 +1/2 sudu kecil)
8) Masukkan parmesan cheese. Perlahankan api. Kacau hingga tidak berketul.
9) Masukkan cendawan dan frankfurter tadi.
10) Masukkan basil. kacau rata.
11) Taburkan daun parsley.
12) Masukkan fettucine ratakan kuahnya. (fettucine kena rebus dulu bagi lembut yer)
13) Sedia dihidang. Macam mac and cheese gak ni pon sedap di makan panas-panas..
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.