Resepi Mee Laksa Lemak Ketam Best!!
Bahan-bahannya:-
Cara penyediaannya:
- 500gm Mee Laksa segar,
- 1kg ketam segar, dibersihkan dan dibelah dua
- 1 sudu teh ketumbar biji – di sanggai dulu
- 1/2 sudu teh jintan manis - di sanggai dulu
- 1/2 sudu lada hitam
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 1 tangkai daun ketumbar bersama akarnya
- 2 batang serai di titik
- 1 kotak santan krim 200ml
- 2 sudu besar bawang goreng
- 1 kiub knorr ikan bilis
- Garam secukup rasa
- 6 cawan air - Untuk kuahnya
- 2 sudu besar minyak makan untuk menumis
- Bawang merah goreng untuk hiasan
- Daun ketumbar untuk hiasan
Cara penyediaannya:
- Panaskan minyak di periok, letakan serai yang di titik, kemudian letakan rempah2 yang sudah di tumbuk halus, ketumbar, jintan manis, lada hitam, bawang putih, halia dan daun ketumbar bersama akarnya.
- Bila aroma rempahnya bangkit, tuangkan air secukup dan masukkan 1 kuib knorr ikan bilis dan garam secukup rasa.
- Gaulkan dan rasa kuahnya.
- Bila kuah nya mula mendidih, masukan krim santan dan digaulkan rata2, dalam 2 mins masukan ketam yang sudah dibelah dua.
- Biarkan ia selama 8 mins.
- Letakan bawang merah goreng pada kuahnya.
- Ketam akan bertukar ke warna oren apabila sudah masak.
- Di periuk yang lain celurkan
- Mee Laksa di air garam selama 2/3 minit, angkat dan toskan.
- Sajikan Mee Laksa di mangkuk, tuangkan kuah lemak ketam nya, bersama sebelah isi ketam, taburkan sedikit bawang merah goreng, dan daun ketumbar sebagai hiasan.
- Selamat mencuba!!