Resepi Mee Laksa Lemak Ketam Best!!

Resepi Mee Laksa Lemak Ketam Best!!
Resepi Mee Laksa Lemak Ketam Best!!


Bahan-bahannya:-

  • 500gm Mee Laksa segar,
  • 1kg ketam segar, dibersihkan dan dibelah dua
  • 1 sudu teh ketumbar biji – di sanggai dulu
  • 1/2 sudu teh jintan manis - di sanggai dulu
  • 1/2 sudu lada hitam
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 tangkai daun ketumbar bersama akarnya
*Bahan-bahan dan rempah di atas ditumbuk halus
  • 2 batang serai di titik
  • 1 kotak santan krim 200ml
  • 2 sudu besar bawang goreng
  • 1 kiub knorr ikan bilis
  • Garam secukup rasa
  • 6 cawan air - Untuk kuahnya
  • 2 sudu besar minyak makan untuk menumis
  • Bawang merah goreng untuk hiasan
  • Daun ketumbar untuk hiasan

Cara penyediaannya:

  1. Panaskan minyak di periok, letakan serai yang di titik, kemudian letakan rempah2 yang sudah di tumbuk halus, ketumbar, jintan manis, lada hitam, bawang putih, halia dan daun ketumbar bersama akarnya.
  2. Bila aroma rempahnya bangkit, tuangkan air secukup dan masukkan 1 kuib knorr ikan bilis dan garam secukup rasa.
  3. Gaulkan dan rasa kuahnya.
  4. Bila kuah nya mula mendidih, masukan krim santan dan digaulkan rata2, dalam 2 mins masukan ketam yang sudah dibelah dua.
  5. Biarkan ia selama 8 mins.
  6. Letakan bawang merah goreng pada kuahnya.
  7. Ketam akan bertukar ke warna oren apabila sudah masak.
  8. Di periuk yang lain celurkan
  9. Mee Laksa di air garam selama 2/3 minit, angkat dan toskan.
  10. Sajikan Mee Laksa di mangkuk, tuangkan kuah lemak ketam nya, bersama sebelah isi ketam, taburkan sedikit bawang merah goreng, dan daun ketumbar sebagai hiasan.
  11. Selamat mencuba!!




Terbaru Lebih lama
Join us on telegram