Resepi & cara buat ada pada setiap gambar
Bahan-bahannya:
Mee kuning
(lupa bubuh gambo la pulak....masa ni mee ada dalam sink...tengah basuh...hahaha)
ikan bilis*
bawang merah*
bawang putih*
cili kering (bergantung kepada kepedasan)*
kicap lemak
sos cili
sos tomato
sos tiram
telur
udang
sotong
sawi
tauge
Method:
Mula-mula kisar semua bahan yang bertanda *
(saya tak pernah sukat berapa biji bahan-bahan yang saya gunakan...ikut rasa hati masing2)
Kemudian panaskan minyak.
Masukkan bahan yang telah dikisarkan tadi.
Selepas dah naik minyak bahan tumis tadi masukkan kicap lemak, sos cili, sos tomato, sos tiram. JANGAN bubuh garam tau....sebab sos tu semua dah menyumbang rasa masin...mee kuning tu juga dah rasa masin.
Kacau lagi
Selepas tu masukkan udang, sotong, batang sawi & telur (untuk masak mee mamamai lebih suka masukkan udang & sotong berbanding ayam & daging).
Kacauuuu
Masukkan mee pula
Masukkan sawi.
Masa ni boleh adjust sama ada nak mee tu basah atau kering...kalau nak mee tu kering boleh biar lama sikit.
Tutup api & barulah masukkan tauge.
Tadaaaaaaaaaa....siap!!!! senangkan!!
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..