Resepi Sup Ikan Tenggiri & Soo Hoon

Resepi Sup Ikan Tenggiri & Soo Hoon!!
Resepi Sup Ikan Tenggiri & Soo Hoon!!


Bahan-bahannya:
  • 1 ekor ikan tenggiri atau potongan badan & ekor nya.
  • 1 inch halia - di hiris
  • 2 ulas bawang putih - di hiris
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 1 datang lobak merah - dipotong dadu
  • 2 biji ubi kentang - dipotong dadu
  • 2 helai daun sup
  • 2 helai daun bawang - dihiris
  • 1 ikat Soo Hoon - Rice Vermicelli (Direndam)
  • Minyak masak
  • 2 sudu besar bawang goreng
  • 1/2 sudu teh serbuk lada putih
  • Air mengikut cita rasa
  • 1 cub knorr ayam - Optional - Stock ayam/Sayuran

Cara penyediannya:

  1. Panaskan minyak di periuk,masukkan bawang,halia dan bawang putih.
  2. Bila layu, masukan air dan knorr ayam/ikan bilis.
  3. Masukkan sayur2an lobak merah & ubi kentang.
  4. Bila sup mendidih, masukan Soo Hoon yang sudah di rendam dan kepingan Ikan Tenggiri.
  5. Masukkan daun sup dan bawang. Bubuhkan sedikit serbuk lada putih.
  6. Tutup tudung periuk dan kechilkan api keparas paling rendah. Sajikan panas2 dengan daun sup dan bawang goreng.
  7. Boleh membuat sos kicap manis dengan chilli hiris - hijau & merah & perahan limau.
  8. Optional - Anda pun boleh meletakan daun celery kedalam sup. Ikan nya boleh digantikan dengan Ikan Kurau.
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram