Resepi Rusuk Daging Kuah Rempah Krim Gajus

Resepi Rusuk Daging Kuah Rempah Krim Gajus!!
Resepi Rusuk Daging Kuah Rempah Krim Gajus!!


Bahan-bahannya:

  • 1 kg rusuk daging
  • 500gm isi daging
*Rebus kedua-dua daging dalam periuk dengan rempah buah pelaga, kayu manis
  • bunga lawang, daun pandan, halia, air mawar dan garam secukup rasa. Rebus hingga empuk (2 jam)
  • 1 biji bawang besar
  • 2 tangkai daun ketumbar bersama akar nya
  • 4 ulas bawang putih
  • 1.5 inci halia
  • 3 batang cili hijau
  • 1 batang cili merah
  • 1 mangkuk gajus
  • 3 sudu makan bawang merah goreng
  • *Kisar bahan-bahan di atas hingga halus
  • 1 sudu makan serbuk ketumbar
  • 1 sudu teh serbuk jintan putih (cumin)
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu besar air koma (saffron)
  • 2 tangkai daun ketumbar
  • 10 biji tomato ceri
  • 2 biji ubi kentang di potong dadu
  • 1 batang lobak merah di potong dadu
  • 2 mangkuk stok daging (dari air rebusan daging nya)
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 sudu makan minyak masak
  • Bawang merah goreng

Cara penyediaannya:
  1. Panaskan minyak dan cairkan mentega di periuk yang besar.
  2. Letakkan bahan2 yang sudah dikisar halus tadi, tumis hingga ia bangkit aroma nya.
  3. Letakkan stok daging, serbuk ketumbar dan jintan putih.
  4. Gaulkan rata2 letakkan air koma, letakkan garam secukup rasa.
  5. Letakkan ubi kentang dan lobak merah yang di potong dadu.
  6. Masukkan isi daging dan rusuk nya. Rasa kuah nya.
  7. Biarkan ia mendidih dan kentang nya empuk, kemudian masukkan tomato ceri masak dalam 3 minit lagi, tutup api.
  8. Sajikan dengan taburkan daun ketumbar dan bawang merah goreng.
  9. Sajikan panas2. Makan dengan nasi mentega, biryani atau roti2.
  10. Selamat mencuba!!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram