Bahan Bahan Ayam Goreng Ranggup Buttermilk
2 ketul besar ayam, bahagian dada
1/2 tin susu cair
3 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 biji bawang besar holland atau bawang besar biasa, potong dadu
4 sudu besar mentega
2 tangkai daun kari
4 biji cili padi
Bahan Tepung Salut Ayam
2-3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar serbuk kari
1 biji telur
Sedikit garam
Air secukupnya
Cara sediakan ayam
1. Potong dadu isi ayam, bersihkan dan toskan airnya.
2. Masukkan telur dan garam ke atas ayam dan gaulkan sebati.
3. Masukkan tepung, serbuk kari dan sedikit air. Kacau supaya tepung pekat dan menyaluti ayam.
4. Perap selama 30 minit atau lebih.
5. Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing.
6. Angkat dan ketepikan.
Cara Masak Ayam Goreng Ranggup Buttermilk
1. Dalam kuali, panaskan butter sehingga cair dan tumis bawang putih, cili dan daun kari sehingga naik bau.
2. Masukkan susu cair dan bawang besar.
3. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi.
4. Masak sehingga kuah sedikit pekat.
5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Tip:
Kalau tak mahu pedas, jangan masukkan cili. Dan kalau anda mahu cara yang mudah dan cepat untuk penyediaan ayam goreng, boleh juga gunakan tepung goreng serbaguna yang sedia ada di pasaran.
Share resepi ni ye :)