Resepi Murtabak Daging Guna Kulit Popia

 
Resepi Murtabak Daging Kulit Popia
BAHAN - BAHAN
1 pek kulit popia(40pcs)
6 biji telur
Bahan inti(utk 40bj)
10 biji kentang potong dadu
2 pek kecil rempah kari daging dan ayam Baba's
1 paket (400g) daging kisar 
2 labu bawang besar hiris
1/2 sudu besar garam
2 sudu besar gula
Air secukupnya
1/2senduk minyak untuk menumis


Cara Buat Murtabak Daging Kulit Popia

CARA MEMBUAT INTI.
1. Tumis bawang. Naik bau masukkan rempah kari yang di bancuh dgn sedikit air.
2. Bila naik minyak masukkan daging kisar. Agak empuk daging tersebut, Masukkan kentang dan air. Tunggu hingga kentang empuk. 
3. Masukkan gula dan garam. Tekan-tekankan sedikit kentang biar agak hancur.tambahkan air jika terlalu pekat .
4. Bila dah masak tutup api dan sejukkan.

CARA MENYEDIAKAN MURTABAK
5. Panaskan kuali leper atau kuali non-stick.letakkan minyak sikit.
6. Kocakkan 5-6 Biji Telur dan masukkan dlm inti.gaul sebati.
7. Amik satu keping kulit popia. Masukkan inti - lipat.
8. Masukkan dlm kuali. Balik - balikkan hingga masak.

Share resepi ni ye :)
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram