Bahan A:
1 ekor ayam - dibuang kulit dan potong kecil (goreng dulu 1/2 masak lagi sedap)
5 helai daun limau perut dicarik halus
2 batang serai diketuk
2 cwn santan dr 1/2 biji kelapa
2 biji tomato di belah 4
1 keping asam gelugur (asam keping la tu...)
3 sudu makan minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa
2 kiub ayam - ita tambah
Bahan B (dikisar):
10 biji cili padi
20 tangkai cili kering
3 inc halia
2 inc kunyit
3 inc lengkuas
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji buah keras
Cara Penyediaannya:
- Panaskan minyak dan tumis bahan B dan serai sampai garing dan harum... grau...grau... bau diaaa... hihihi.
- Apabila sudah naik minyak masukkan ayam dan biar seketika.
- Masukkan santan , daun limau perut, tomato dan asam gelugur dan masak dgn api perlahan sampai mendidih dan terbit minyak.
- Boleh lah dihidangkan dgn nasi putih, nasi minyak, roti atau roti jala pon sodappp!!!
- Selamat mencuba!