Resepi Biskut Makmor Gebu Sedap

Resepi Biskut Makmor

Bahan bahan untuk tepung..
3cwn tepung gandum..jika perlu tambah
125g minyak sapi..tin kecik..cair n sejukkan
2sb gula..blend..
Skit garam..bangkitkan lemak

CaraNya..
Tepung perlu goreng sebentar ya..akak boh dlm oven ja dlm 15minit suhu 200...kemudian satukan semua bahan uli sampai jadi doh..klu doh td lembik boleh tambah tepung skit na..so pandai2 la sampai jadi dok..pastu rehatkan sekejab..jom kita siapkan inti pulak..


Bahan bahan untuk inti..
Kacang tanah..goreng blend..akak bli yg siap ja

Susu pekat..inti kacang x perlu kepai kuat na..kepai manja2 gitu..bukan apa takut keras nant..

Gula luaran..blend halus


Caranya:

Tuang serbuk kacang dlm bekas..tuang susu pekat skit demi skit..kira kita boleh uli sampai jadi doh..pastu bulatkan kecik2 supaya senang kita nak buat nant..

bila dah doh tepung dah siap boleh la kita bulat2 kan doh pastu kita lubangkan tengah boh inti na..pastu tangkop balik..tepulang nak buat bujur atau bulat..kesukaan masing..

pastu bakar selama 25 minit suhu 180..tepulang oven masing2..

bila dah masak sejukkan..pastu gaul dgn serbuk gula..siap..

biskut makmor ni dapat dlm 40 biji camtu na..klu nak banyak tambahkan bahan..
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram