BISKUT RED VELVET WHITE CHOCOLATE
.
Bahan-bahan (Ingredient)
.
200gm Mentega
30gm Shortening
220gm Gula Pasir
1 Biji Telur A
300gm Tepung Gandum
20gm Serbuk Koko
50gm Tepung Jagung
3/4 Sudu Kecil Baking Soda
1/4 Sudu Teh Garam Halus
1 Sudu Kecil Cuka Makan
1 Sudu Kecil Esen Vanila
1 Sudu Kecil Serbuk Pewarna Merah (Bright Red)
100gm Coklat Chips Putih
.
Hiasan : Coklat chips putih secukupnya.
.
Cara-cara :
.
1. Pukul mentega, shortening dan gula hingga berkrim. Masukkan telur, esen vanila, cuka dan serbuk pewarna. Putar hingga rata dan sebati.
.
2. Ayak tepung, serbuk koko, baking soda dan garam. Masukkan coklat chips dan gaul bersama adunan mentega hingga menjadi doh yang lembut.
.
3. Ambil sedikit adunan dan tekan dengan beberapa biji coklat chips di atasnya. Jaraknya kerana biskut mengembang.
.
4. Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 150C selama 15-20 minit.
.
5. Sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Sumber : Citarasa