Resepi Bubur Wadai Kepeng Warisan Banjar

 
Bahan Bahan Bubur Wadai Kepeng

Bahan A
3 cawan tepung pulut
Stgh sudu garam
Air secukupnye

Bahan B
2 cawan air
1 ketul gula kabung
4 sudu gula merah
4 sudu gula pasir
1 sudu garam
Sagu stgh mangkuk
3 cawan santan
3 helai daun pandan

Cara Masak Bubur Wadai Kepeng
1) Campurkan semua bahan A dlm bekas gaul hingga sebati..klu dh tak melekat kat tangan tu kira ok la...pastu buat bulat2 dan tekan di bahagian tengah...
2) panaskan air hingga mendidih dan masukkan doh yg telah digentel...bila dah timbul angkat dan masukkan ke dlm bekas yg berisi air.. 
3) Dalam periuk lain masukkan air, gula kabung,gula merah,gula pasir,garam dan daun pandan masakkan sehingga mendidih...kemudian masukkan sagu n santan sehingga mendidih...
4) Masukkan bahan A ke dlm periuk yg dah mendidih
5) Dh boleh rasa manis dan lemak..kemudian boleh dihidang 😉
 
Selamat mencuba 😉😊
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram