CHICKEN PIE ..

Bahan Pastri.. 
250 gm tepung gandum
200 gm butter - lembut
110 gm yoghurt
1 biji kuning telur
1 sudu kecil gula (optional)
Secubit garam

Cara..
- Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk kecuali yoghurt. Gaul sehingga menjadi crumble.
- Masukkan yoghurt dan kacau sehingga menjadi doh yang sangat lembut. Jika terlalu lembut, masukkan sedikit demi sedikit tepung ke dalamnya sehingga menjadi doh.
- Simpan dalam peti ais selama 30 minit.

** Boleh juga beli pastri yang sudah siap di kedai.. 

Chicken Pie's Filling.. 
500 gm isi ayam - hiris kecil
2 sudu mix vegetable
1 bawang besar - potong kecil
4 ulas bawang putih - cincang
120 gm white button mushroom - hiris
2 sudu besar olive oil

Bahan untuk perap ayam.. 
1 sudu besar oyster sauce
1/2 sudu kecil serbuk perencah Secukup Rasa
Parsley flake
1 sudu kecil sesame oil
Sedikit serbuk black pepper
1 sudu besar tepung jagung + 3 sb air
1 biji telur - pukul (untuk sapu)

Cara..
- Panaskan minyak olive. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
- Masukkan carrot dan kacau rata sehingga separuh masak, kemudian masukkan ayam yang telah diperap tadi dan masak sehingga masak.
- Masukkan mushroom dan capsicum, kacau sebentar supaya tidak terlebih masak.
- Masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sehingga pekat dan sesuaikan rasa.

Cara buat pie.. 
- Panaskan oven pada suhu 180°C.
- Ambil sedikit doh pie, canai dan potong panjang-panjang untuk disusun atas pai tadi. 
- Sapu permukaan atas dengan telur yang telah dipukul tadi. 
- Bakar pada suhu 180°C selama 35 minit atau sehingga pie menjadi kuning keperangan.

Credit: Azlita Masam Manis