Bahan-bahannya:
- 6 ekor ikan keli
- 2 biji bawang besar
- 6 ulas bawang putih
- 12 biji cili merah
- Sedikit air asam jawa
- Garam
- Gula
- Minyak masak
- Serbuk Kunyit
Cara penyediaanya:
Tips bersihkan ikan keli
Ikan keli disiang dan dibersihkan sebersih-sebersihnya terlebih dahulu. Boleh gunakan limau nipis atau asam jawa untuk menghilangkan bau dan lendirnya boleh juga dilumur garam biarkan seketika kemudian bilas..
- Anda perlu gaulkan dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng sehingga ikan keli garing.
- Bawang besar, bawang putih dan cili merah hendaklah ditumbuk atau dikisar kasar.
- Kemudian tumiskan bahan-bahan yang itu sehingga hingga cili masak kemudian masukkan air asam jawa dan juga sedikit garam beserta gula.
- Setelah semuanya mesra anda matikan api, dan tuangkan sambal itu di atas ikan keli yang telah digoreng.
- Siap.. dan memang sedap dimakan bersama nasi putih . Selamat mencuba!!!
Omega-3 yang terdapat dalam ikan keli juga membantu:
- Menyelesaikan masalah kemandulan.
- Dapat menyuburkan rahim.
- Ianya juga boleh merawat kanser awal.