?KEK ASAM MANIS
Bahan-bahan :
325 gm mentega
250 gm gula kastor
300 gm tepung naik sendiri
6 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
100 gm kepingan asam manis ~ dipotong halus
Cara-cara :
- Sediakan loyang berukuran 8 inc.
- Sapukan mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek.
- Panaskan kukusan dengan api yang besar.
- Pukul mentega dan gula hingga sebati.
- Masukkan telur satu persatu dan terus pukul hingga rata.
- Tambahkan esen vanilla dan teruskan pukul.
- Akhir sekali masukkan tepung dan kepingan asam manis.
- Tuangkan adunan yang telah siap ke dalam loyang.
- Tutup loyang dengan kepingan aluminium foil.
- Kukus kek selama 1 jam dengan api yang besar atau sehingga kek masak dengan sempurna.
- Sejukkan kek sepenuhnya di atas redai setelah masak sebelum di potong dan dihidangkan.