Resepi Kek Asam Manis Terbaik

?KEK ASAM MANIS

Bahan-bahan :
325 gm mentega
250 gm gula kastor
300 gm tepung naik sendiri
6 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
100 gm kepingan asam manis ~ dipotong halus

Cara-cara :
- Sediakan loyang berukuran 8 inc. 
- Sapukan mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek. 
- Panaskan kukusan dengan api yang besar. 
- Pukul mentega dan gula hingga sebati. 
- Masukkan telur satu persatu dan terus pukul hingga rata. 
- Tambahkan esen vanilla dan teruskan pukul. 
- Akhir sekali masukkan tepung dan kepingan asam manis. 
- Tuangkan adunan yang telah siap ke dalam loyang. 
- Tutup loyang dengan kepingan aluminium foil. 
- Kukus kek selama 1 jam dengan api yang besar atau sehingga kek masak dengan sempurna. 
- Sejukkan kek sepenuhnya di atas redai setelah masak sebelum di potong dan dihidangkan.

Terbaru Lebih lama
Join us on telegram