Bahan Bahan Kek Coklat Brulee
BAHAN KEK MOIST
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak jagung
1/4 cawan susu pekat
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan gula kastor
1 biji telur
1/2 cawan tepung kek
1 tspn baking powder
BAHAN CREME BRULEE
1 1/2 cawan whipping cream
3 tbsp susu pekat
3 biji kuning telur
50 gram cream cheese
BAHAN CHOC MOUSE
50 gram dark choc
200 gram whipping cream
1 tspn mocha emulco
BAHAN CHOCK GANACHE
50 gram dark choc
50 gram whipping cream
Cara Cara Buat Kek Coklat Brulee
1. Untuk membuat kek moist, satukan kesemua bahan melainkan telur, tepung kek dan baking powder.
2. Apabila adunan sudah sedikit panas, masukkan telur yang telah dikocak terlebih dahulu. Kcau rata.
3. Masukkan adunan tepung dan kacau rata. Masukkan ke dalam loyang dan bakar menggunakan kaedah 'steam-bath' selama 30 minit dan suhu 160
4. Untuk membuat creme brulee, panas kan kesemua bahan kecuali kuning telur. Pukul kuning telur di dalam bekas yang lain, dan masukkan adunan susu suam sedikit demi sedikit.
5. Lapiskan adunan brulee di atas adunan kek coklat moist tadi. Sambung bakar lagi 30 minit.
6. Untuk membuat choc mouse, cairkan coklat menggunakan microwave dan pukul whipping cream hingga kembang. Masukkan choc yang sudah cair dan mocha emulco ke dalam whipping cream.
7. Lapiskan choc mouse ke atas kek yang sudah disejukkan. Dan lapiskan atas sekali denga choc ganache. Sejukkan dan sedia dihidang
Share resepi ni ye :)