Resepi Kek Coklat Lembab Chef Zubaidah

KEK COKLAT LEMBAB



BAHAN2




100g Serbuk Koko*


200g Gula pasir*


1 tin Susu sejat*


200g Minyak Masak Sayuran*


250g Susu Pekat*


4 biji Telur gred A - pukul sehingga berbuih


150g Tepung Gandum 


1 st Soda Bikarbonat


1st Baking Powder





CARA2




Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dengan api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya.Tak payah sampai menggelegak/mendidih.


Satukan dengan telur yang dipukul tadi dengan hand whisk. Gaulkan bahan2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.


Masukkan ke dalam loyang.Bakar hingga masak.Suhu bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus


Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.




Kredit: Chef Zubaidah





Terbaru Lebih lama
Join us on telegram