Bahan Bahan Ketam Telur Masin
10 - 11 ketam saiz kecil (kalau besar mungkin 4 ekor dah cukup dan kerat 2 setiap 1 ekor)
Sedikit kunyit serbuk
1/4 camca teh garam
3 biji kuning telur masin yang telah direbus, lecek hancur
1/2 biji putih telur masin yang telah direbus, lecek hancur
3 ulas bawang putih, cincang halus
4 biji cili padi hijau, hiris
4 biji cili padi merah, hiris
2 tangkai daun kari, dilurut
1/4 cawan susu sejat
1/4 camca teh serbuk lada hitam
3 camca besar mentega
Cara Masak Ketam Telur Masin
1. Ketam dibuang kulit kerasnya, cuci bersih dan toskan.
2. Kemudian gaul dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata.
3. Panaskan minyak dan goreng terendam hingga garing, angkat dan toskan.
4. Keluarkan minyak dari kuali, tinggalkan sedikit, anggaran 1 camca teh.
5. Masukkan mentega dan biar mentega cair. Tumis daun kari hingga harum, masukkan bawang putih dan cili padi merah/hijau tadi. Kacau rata dan masak hingga layu.
6. Masukkan kuning dan putih telur masin, serbuk lada hitam, kacau rata dan tuang susu sejat. Masak hingga berbuih dan masukkan ketam goreng, gaul rata dan kecilkan api.
7. Masak hingga kering, rasa dan jika ok boleh matikan api.
8. Hidangkan segera.
Share resepi ni ye :)