Bahan-bahan:
- 150 gm kelapa lembut(saya pakai kelapa kering je)
- 1/2 cawan santan pekat dlm tin (jika menggunakan kelapa kering)
- 3 cawan gula pasir @ seukup rasa
- sedikit garam
- 1 sk pandan emulco
- Sedikit pewarna hijau
- 1/4 cawan air @ secukupnya utk lembutkan kelapa kering
- 2 helai daun pandan...disimpul
Cara penyediaanya:
- Masak gula bersama air hingga hancur, tambah santan, garam, pandan emulco, daun pandan..kacau
- Masukkan bahan2 lain...kacau hingga pekat dan kelapa kering sedikit lembut
- Biarkan sejuk.
Kulit Kuih Ketayap
Bahan-bahan :
- 2 cawan tepung gandum
- 3/4 cawan kecil susu segar atau boleh letak santan
- 2 cawan air
- 1 biji telur
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sk gula
- sedikit essen vanilla
- sedikit pewarna sirap ros atau sirap pandan untuk kulit ketayap.
Cara penyediaanya:
- Masukkan semua bahan ke dalam blender. Blend hingga sebati dan tapis
- ATAU kacau di dalam bekas dengan whisker jangan pecahkan telur dulu, kacau sedikit dengan garfu, letak susu dan tepung kacau.
- Selepas tu baru tambah bahan2 lain dan air sedikit demi sedikit.
- Panaskan kuali leper non-stick,sapu sedikit minyak.
- Ambil adunan menggunakan senduk kecil,tuang di tengah kuali kemudian ratakan nipis bulat menggunakan bawah senduk tersebut...agak-agak la ye saiznye
- Ulangi langkah tersebut hingga habis.
- Sambil buat kulit, boleh terus masukkan inti kelapa dalam kulit yang sudah masak & gulung kemas-kemas.
- Selamat mencuba!